DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 23. října 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - ATROPINE - Temný, masivní, zničující death metal, který se bude hrát všude, až nastane apokalypsa!

Rozhovor - ATROPINE - Temný, masivní, zničující death metal, který se bude hrát všude, až nastane apokalypsa!


Rozhovor s polskou death metalovou skupinou - ATROPINE.

Odpovídali Matej (kytara) a Skiborg (zpěv), děkujeme!

Recenze/review - ATROPINE - Sanity Desecration (2023):

Ave ATROPINE! Zdravím do polského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

[Skiborg - voc.] Ahoj Jakube, všechno jde docela dobře, díky, a musím přiznat, že je to i díky druhému albu "Sanity Desecration", které vyšlo v září. Jsem rád, že se ti líbí, a děkuji za ocenění. Nad jeho finální podobou jsme strávili spoustu času, a jak je vidět z prvních názorů, lidem se líbí, co slyší. To, co Death is Coming nejvíce odlišuje od Sanity Desecration, je určitě fakt, že na druhém albu jsem nahradil předchozího zpěváka a ve vokální stopě je to jasně slyšet, a protože jsem se na tvorbě prvního alba nepodílel, možná k tomu bude mít co dodat někdo jiný.

[Matěj - kytara] nechtěli jsme se s naší hudbou posunout nějakým konkrétním směrem, asi proto, že - alespoň pro mě - hudba Atropine je a vždycky byla ovlivněna tím, co se nám všem v death metalu líbí. Což je celkový chaos a žádné zábrany v množství gore melodií, které do toho hrnce přinášíme.


„Sanity Desecration“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál ATROPINE?

[Skiborg] Heh, Ještě jednou díky za dobrá slova. Obvykle to probíhá takto: Śmigło přinese na zkoušku riffy a společně s Lukasem (bicí) vytvoří základ písní. Náš druhý kytarista Matěj bydlí několik set kilometrů od zbytku kapely, takže já předem vytvořený materiál během zkoušek nahraju a pošlu Matějovi, který si nadabuje vlastní skladbu. Já mezitím vytvořím vokály a Chomik složí svou basovou linku. Každý přidá své dva centy, jak chce. Nikdo nemá předem dané pokyny a myslím, že to skvěle funguje. Když každý vytvoří svou vlastní stopu, sejdeme se na zkoušce a dáme všechno dohromady a v této fázi dochází k případným korekcím a diskuzím o tom, co by se dalo změnit, aby se píseň zlepšila. Někdy se nápady na opravy objeví i poté, co máme finální podobu písně a odehráno několik desítek zkoušek, takže tvůrčí proces probíhá neustále.

Dohledal jsem si, že pod mixem a masteringem je podepsán Paweł Leniart. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Pawel vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

[Skiborg] Paweł je náš dobrý přítel a má vlastní nahrávací studio - Dźwiękonarium Studio tady v Rzeszówě. Každý z nás má větší či menší zkušenosti z jiných kapel a v podstatě všichni jsme s Pawelem někdy nahrávali. Paweł se navíc věnuje i těžké hudbě. Podílel se na několika projektech od death/black až po folk metal, takže tuto atmosféru cítí v útrobách. Nebudu ale lhát - při tvorbě výsledného zvuku tohoto alba jsme strávili hodně, hodně, hodně času. Všechny kytarové party nahrál Matěj doma a poslal je do studia, kde se Pawel postaral o další produkci skladeb, zatímco bicí jsme nahrávali v naší zkušebně pod Pawlovým bedlivým uchem. Baskytara a vokály vznikly v jeho studiu. Navíc proces vzniku písní i samotné nahrávání probíhalo v době pandemie, takže to možná každého nějak ovlivnilo.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Via Nocturna a je opatřeno temným obalem. Kdo je jeho autorem? Vysvětluji si to dobře, že se jedná o vstup do záhrobí? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

[Skiborg] Celá grafika Sanity Desecration (kromě Atropinova loga) byl můj nápad a já jsem vytvořil layout. No, nebyl to přesný záměr obálky, ale pokud to tak vidíte, tak dobře, může být mnoho interpretací a vlastně jsem často zvědavý, jak to vnímají ostatní. Ale hlavní myšlenkou je slepý, ovčí spěch lidstva za něčím, čemu nerozumí. Nekladou si otázky ani nezpochybňují status quo. V tomto spěchu velmi snadno ztrácejí zdravý rozum a schopnost sebeurčení, prostě se nedokážou zastavit a přemýšlet. Považují za samozřejmé věci, které se nakonec ukáží být něčím úplně jiným. Proto je obálka plná určité symboliky: kříž na obloze a pentagram na bráně. Za bránou je "nebe" a v oknech krvavě rudé peklo. A aby mě někdo špatně nepochopil, na použité symbolice zde nezáleží. Jde jen o vizualizaci podstaty věci, která je snáze pochopitelná. Já na nebe a peklo nevěřím.

Zajímalo by mě, o čem jsou texty na nové desce „Sanity Desecration“. Kdo je jejich autorem a kde se inspiroval?

[SKIBORG] Všechny texty jsem napsal já. Když jsem se k Atropine připojil před nástupem pandemie Covid-19, polovina písní už byla instrumentálně hotová a měla své pracovní názvy. Pro účely koncertování bylo nutné napsat nejen texty nových písní, ale také přepsat texty několika písní z prvního alba. Zbytek kluků mi dal volnou ruku, takže jsem se texty napsané předchozím zpěvákem neučil, ale psal jsem je od začátku. Názvy samozřejmě musely zůstat, takže témata byla tak nějak předem daná. Například při psaní textu k písni Matka chaosu z prvního alba jsem přemýšlel, o čem by ta píseň mohla být, a došel jsem k závěru, že název bude dokonale odrážet vypuknutí epidemie. Shodou okolností se asi o měsíc nebo dva později dostala do světa zpráva o nové nemoci. Celé album nebylo koncepční, ke každému textu jsem přistupoval individuálně, ale když byly všechny texty napsány, ukázalo se, že většina z nich se více či méně zabývá slabostmi dnešní společnosti a zároveň využíváním této skutečnosti jedinci s mocí, penězi nebo lidmi s psychopatickými sklony. Společnost se pomalu rozkládá a svět pomalu směřuje k zániku, k rozdělení na nevědomé otroky a jejich pány. Když to všechno vezmeme dohromady, vznikl tak název celého alba - "Sanity desecration".


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Polska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se blacku a death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

[SKIBORG] Rád bych věděl, odkud pochází, hehe. Možná z naší těžké a nedávné historie. Generace našich otců a dědů si ještě pamatovala těžké časy války a to, co se dělo po ní. Naše generace, vychovaná takovou historií, má v sobě možná trochu zloby, kterou ventiluje extrémní hudbou. Myslím, že je to ovlivněno i kontextem naší silně katolické kultury. Při pohledu na to, co se v současnosti děje v katolické církvi, se člověku otevírá kudla v kapse. Nebo prostě máme talentované hudebníky, haha. Co se týče celé metalové scény, řekl bych, že už to není, co to bývalo. V současné době je vidět, že metalová společnost je rozdělená. Někteří lidé po sobě na internetu plivou a nenávidí se. Na koncerty chodí podstatně méně lidí, všechno se dá najít na internetu. Myslím, že většina lidí, kteří dřív chodili na koncerty, si teď nebo v posledních pár desítkách let založila kapely a snaží se hrát pro těch pár mladých nebo takzvaných starousedlíků, kteří ještě chtějí zvednout zadek a jít na koncert. V dnešní době, pokud nejste světoznámá kapela, je pro vás velmi těžké přilákat lidi na svůj koncert. Podobná situace je i u vydavatelů. Pokud nemáte hromadu zhlédnutí na YouTube nebo sledujících na facebooku, máte jen malou šanci získat dobrou smlouvu a propagaci.

Hrajete devastující death metal ovlivněný mimo jiné i americkou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit ATROPINE, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

[MATEJ] Kapela mě vtáhla (doslova jsem neodolal) poté, co jsem slyšel první skladby ovlivněné florida-death-metalovou scénou, jejichž autorem je Śmigło. Je to death, který jsem vždycky miloval, a tady jsem si prostě našel místo pro nějakou tu sólovou kytarovou práci.

[SKIBORG] V kapele jsem nebyl od začátku, takže se omezím na odpověď na druhou část otázky. Osobně nemám žádné idoly. Z každého hudebního žánru si můžu vzít něco, co se mi líbí. Samozřejmě mám oblíbené kapely, ale je jich příliš mnoho na to, abych je vyjmenovával. Mohu jen říct, že jsem jako dítě poslouchal hodně tvrdé hudby. Myslel jsem si, že nic lepšího už neuslyším, dokud jsem neslyšel kapely jako Samael, Moonspell, Dimmu Borgir, Vader. První kazeta s metalovou hudbou, kterou jsem si koupil, byla Deicide - Legion. Co se týče velkých festivalů - ano, pokud nám to volný čas dovolí, a pokud by nás nějaká slavná kapela chtěla vzít na turné - jsme samozřejmě otevření a ochotní. Přítomnost širšího publika bude mít určitě pozitivní vliv na rozvoj Atropine, ale především hrajeme, protože nás to baví a metal nám koluje v žilách.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

[SKIBORG] A za to vám děkuji. V dnešní době je velmi těžké se prosadit. Většina vydavatelů počítá se snadným ziskem a každý by chtěl mít pod svými křídly kapely, které už na metalové scéně něco znamenají. Ti, kteří hrají dobrou hudbu, ale nemají tisíce příznivců (např. kvůli špatné sebepropagaci nebo nedostatku kontaktů na ty správné lidi), jsou spíše ignorováni. My se vlastně začínáme propagovat až teď, po vydání našeho druhého alba. Rozhodli jsme se využít propagačních služeb PR agentury Solid Rock, navázali jsme spolupráci s vydavatelstvím Via Nocturna Records, ale zároveň se snažíme aktivně propagovat sami. Ať už v rádiích, nebo účastí v hitparádách. Před dvěma týdny získal náš singl "Fallen" titul "singl týdne" mezi polskou komunitou alternativní hudby, a kvalifikoval se tak do hlasování o singl podzimu 2023. Dříve byla tato oblast v našem týmu dost opomíjená. Zároveň doufáme, že postupem času budeme stále populárnější a naši hudbu uslyší více lidí. A ano, rádi chodíme na koncerty našich přátel, vypijeme s nimi pár piv a poslechneme si dobrou hudbu. Tahle atmosféra se nám líbí, hehe.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako ATROPINE ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

[SKIBORG] hmmm, zdá se mi, že většina této otázky již byla zodpovězena. Chybí mi doby, kdy byly kluby plné lidí i na neznámé nebo místní kapely. Ale taková je doba, jakou máme. Přizpůsobte se, nebo zemřete. Sociální média vám pomohou oslovit více lidí, ale zároveň to může dělat každý. Takže v moři stovek metalových kapel, které jsi zmínil, se všechno rozmazává. Nemůžeš to všechno pobrat. Myslím, že i my se malými krůčky budeme snažit být přítomni v širokých vodách sociálních médií a internetu.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

[MATEJ] Je to jen hudba. Rád tvořím a poslouchám hudbu a death metal je jednou z mnoha jejích podob. Možná je to životní styl vzhledem k tomu, kolik hodin tomu věnuješ, ale dokud se při tom cítím naplněný a upřímný sám se sebou - na filozofii nezáleží.

[SKIBORG] Death metal pro mě rozhodně není hlubší filozofií. Mám rád extrémní hudbu a rád ji také dělám. Líbí se mi její atmosféra a všechno, co je s ní spojené. Ale nedělám z toho životní filozofii. Stejně jako ve všem je třeba znát zlatou střední cestu a přistupovat k tomu se zdravým rozumem. Metal, pivo, whisky a zábava při poslechu a tvorbě hudby, kterou máte rádi. Ano, asi je to životní styl, haha.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají ATROPINE v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte zase Českou a Slovenskou republiku?

[SKIBORG] Po vydání alba "Sanity Desecration" se chceme zaměřit na jeho propagaci a koncertování. V současné době posíláme přihlášky na různé festivaly v Polsku. Mezitím pravděpodobně odehrajeme několik menších koncertů. Pokud jde o Českou republiku nebo Slovensko, rádi vás navštívíme, pokud bude taková příležitost. Žádné konkrétní zprávy v tomto směru zatím nemáme. Určitě ale začneme tvořit nový materiál na album ještě před novým rokem.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit zase někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Sanity Desecration“ zase narvat do hlavy!

[SKIBORG] Děkujeme vám za rozhovor a propagaci a přejeme vám totéž. Doufám, že se s vámi a našimi fanoušky v blízké budoucnosti uvidíme na koncertech. Děkujeme všem, kteří nás podporují.

Recenze/review - ATROPINE - Sanity Desecration (2023):

Share this games :

TWITTER