DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 4. října 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - LEFT TO ROT - Breath of the Tomb (2023)

Recenze/review - LEFT TO ROT - Breath of the Tomb (2023)


LEFT TO ROT - Breath of the Tomb
EP 2023, vlastní vydání

for english please scroll down

Padám po zádech do čerstvého hrobu. Vykopal jsem si ho sám. Za zvuků nového EP "Breath of the Tomb" texaských LEFT TO ROT. Už dávno nepotřebují rakev, už dávno vím, že dobrý death metal se hraje převážně hluboko pod zemí. Jakmile jsem slyšel novinku poprvé, propadl jsem jí. Připadal jsem si jako dávno mrtvý muž, odsouzený na popravu. Přesně takový smrtící kov mám totiž rád. Proto jsem se také rozhodl, že o kapele napíšu pár slov. Když totiž nové EP poslouchám, mám opravdu pocit, že prosévám mezi prsty prach svých předků.

Je to old school! Skvěle zahraný, s takovou tou těžko popsatelnou patinou ve skladbách, která se nedá naučit. Musíte ji mít v sobě. Je to jako prokletí. Ale to vám, starým fanouškům smrti, nemusím vysvětlovat. Určitě to znáte. Člověk přijde domů a přemýšlí, co si pustí za muziku. U mě to je poslední dobou jednoduché. Volím "Breath of the Tomb"!


Je to hnusné, špinavé, shnilé a smrdí to sírou. Přesně takový death metal LEFT TO ROT hrají. Jsem opět zavřený ve starých katakombách, neustále přidávám hlasitost a kývám se do rytmu jako zkušený hrobník. Pánové se nechali inspirovat kapelami jako GRAVE, ENTOMBED, BLOODBATH, DEATH, MASSACRE, INHUMAN CONDITION, SKELETAL REMAINS. Ihned mě zaujal parádní obal od mistra Matta Stikkera a co se týká zvuku, tak také velká spokojenost (Nick Forkel - mixing, mastering). Tohle je zkrátka prašivina pro všechny prokleté, pro mrtvé, kteří nepřestali poslouchat death metal ani po smrti. Už jiný nebudu, ani nechci být. Jsem hrdý na to, že poslouchám tenhle styl od jeho začátků. Stále mě baví objevovat nové smečky jako jsou LEFT TO ROT. Neznám nic lepšího, než mlhu nad hřbitovem, vychlazené pivo a plnou márnici. Beru do rukou lopatu a kopu si vlastní hrob. Jasně že mi u toho hraje "Breath of the Tomb". Víka od rakví praskají, v márnici je zase jednou pořádně živo. Tančí všichni. Mrtví i ještě trošku živí. Skladby jsou tu velmi syrové, ohlodané na kost. Znovu a znovu se dívám do tmy a čekám, až přijdou přízraky. Bývá to pro mě důkazem, že se nahrávka opravdu povedla. Padám po zádech do čerstvého hrobu. Vykopal jsem si ho sám. Už dávno nepotřebují rakev, už dávno vím, že dobrý death metal se hraje převážně hluboko pod zemí. Jednou budu hnít ve studené zemi. Ale než se tak stane, budu si rvát do hlavy desky jako je tahle. Má v sobě totiž vše potřebné pro pořádnou pařbu v záhrobí. Syrové, shnilé ozvěny ze starých plesnivých death metalových pohřebišť! 


Asphyx says:

I'm falling on my back into a fresh grave. I dug my own grave. To the sounds of the new EP "Breath of the Tomb" by Texas' LEFT TO ROT. They don't need a coffin anymore, I've known for a long time that good death metal is mostly played deep underground. As soon as I heard the new release for the first time, I fell for it. I felt like a long dead man, condemned to execution. That's the kind of death metal I like. That's why I decided to write a few words about the band. Because when I listen to the new EP, I really feel like I'm sifting through the dust of my ancestors.

It's old school! Well played, with that hard to describe patina in the songs that can't be taught. You have to have it in you. It's like a curse. But I don't have to explain that to you old death fans. I'm sure you know it. You come home and you wonder what music to put on. It's been easy for me lately. I choose "Breath of the Tomb"!


It's filthy, dirty, rotten, and smells of sulfur. That's the kind of death metal LEFT TO ROT play. I'm once again locked in the old catacombs, constantly turning up the volume and swaying to the beat like an experienced gravedigger. The gentlemen were inspired by bands like GRAVE, ENTOMBED, BLOODBATH, DEATH, MASSACRE, INHUMAN CONDITION, SKELETAL REMAINS. I was immediately impressed by the awesome cover artwork by master Matt Stikker and as far as sound is concerned, I am also very satisfied (Nick Forkel - mixing, mastering). This is simply a scum for all the damned, for the dead who didn't stop listening to death metal even after death. I won't be any different, nor do I want to be. I'm proud to have listened to this style since the beginning. I still enjoy discovering new bands like LEFT TO ROT. I know nothing better than fog over a cemetery, cold beer and a full morgue. I'm picking up a shovel and digging my own grave. Of course, "Breath of the Tomb" is playing. The coffin lids are popping, the morgue is alive again. Everybody's dancing. The dead and the still a little alive. The songs here are very raw, gnawed to the bone. I look into the darkness again and again, waiting for the ghosts to come. It's proof to me that the record is really good. I fall on my back into a fresh grave. I dug it myself. They don't need a coffin anymore, I've known for a long time that good death metal is mostly played deep underground. One day I'll rot in the cold ground. But before that happens, I'll be banging records like this into my head. It's got everything you need for a good party in the underworld. Raw, rotten echoes from the moldy old death metal graveyards!


Track Listing:
1. Intro
2. Breath of the Tomb
3. The Hidden One
4. Come To Me
5. Already Dead


Share this games :

TWITTER