DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 17. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - METUZALEM - Doom death metalový obřad pro vyvolávání temných, zlých sil!

Rozhovor - METUZALEM - Doom death metalový obřad pro vyvolávání temných, zlých sil!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Chorvatska - METUZALEM.

Odpovídal T.K., děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - METUZALEM - Infra (2023):

Ave METUZALEM! Zdravím do chorvatského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

T.K.: Ahoj, díky za Tvá slova. Musím Tě opravit: "Infra" je naše první a v tuto chvíli jediné album, které jsme zatím vydali. Můžu Ti říct, že na tom druhém už pracujeme. Myslím, že hlavní rozdíl mezi "Infra" a druhým albem je v tom, že to první je základ, takový krok, jestli chceš, než se vydáme na další úroveň. Porodní bolesti jsou pryč a s novými skladbami už teď můžu říct, že jsme si daleko jistější a posouváme úroveň naší kreativity.

„Infra“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál METUZALEM?

T.K.: “Infra” nám produkoval a mixoval náš kytarista Ljudevit, máme své malé studio/zkušebnu, což je skvělá věc. Můžeme si nahrát nějaké nové nápady nebo skladby a poslechnout si je doma. Většinou má Matěj (basák) tucet nových riffů a další dvě hodiny je slepujeme a dolaďujeme. Skoro jako, když stavíme Frankensteinovo monstrum zkázy, lítá tam spousta šroubků a jisker.


Dohledal jsem si, že pod zvukem je podepsán Ljudevit Orešić. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Vytvořil vám zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s nimi spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

T.K.: Jak už jsem zmínil, Ljudevit je náš kytarista, takže je to jednodušší, než si najmout externího producenta a snažit se mu vysvětlit, jaký zvuk chceš. Všichni kluci v kapele jsou velmi schopní muzikanti a ve své práci precizní. Myslím, že proběhlo asi čtyři nebo pět různých mixů, než jsme byli nakonec s výsledkem spokojeni. Máme vlastní malé studio, což je ve všech ohledech velké plus.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jej vydáváte u Tanatofobia Productions a je opatřeno mystickým obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

T.K.: Autorem obalu je Guilhem Badie, Matěj jeho práci objevil poměrně brzy v procesu tvorby “Infra”. Myslím, že docela dobře vystihuje ducha skladeb. Originál jeho práce máme pověšený ve zkušebně.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Chorvatska/Srbska si chodím pro muziku vlastně na jistotu (mám rád VOD SMRTI, DEFIANT, USUD, SCAFFOLD, HEREZA atd.). Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death/doom metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

T.K.: To je vždycky ošemetná otázka. Existují fantastické kapely (nové i staré), ale podpora pro ně téměř neexistuje. Zpívám také v DEFIANT a z těchto důvodů hrajeme většinou mimo Chorvatsko. Je to na hovno něco zorganizovat. Musíš být tvrdohlavý bastard, aby se tvá kapela udržela na Balkáně nad vodou.


Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit METUZALEM, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

T.K.: Myslím, že METUZALEM vznikl proto, že je u nás tak málo doom metalových kapel. Většinou je tu jen death nebo thrash a nepřináší nic nového. Doufáme, že tuhle škatulku trochu rozbijeme. Idoly? No, tak daleko bych asi nešel, ale Mortuus (Funeral Mist/Marduk) a David Bowie na mně opravdu zanechali stopu. Vždycky, když se dívám na nějaká videa se mnou na pódiu, tak si říkám: "Ty vole, já úplně dělám ty jejich pohyby." To je fakt. Co se týče turné... mějte na paměti, že většinu nákladů na turné platí supportující kapely, takže je tu spousta faktorů, které bychom měli zvážit, než se k takovému kroku odhodláme.

Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

T.K.: Podle mých zkušeností je většina labelů spíše nutným zlem, než čímkoli jiným. Největší propagace, kterou může kapela udělat, je hrát živě. Odkaz na Bandcamp můžete vždycky ignorovat, ale kapelu, která hraje jako o život na pódiu, tu těžko.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako METUZALEM ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

T.K.: Facebook a všechny tyhle věci jsou jako všechny ostatní nástroje, velmi záleží na tom, jak je používáte k propagaci kapely.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death/doom metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

T.K.: Kombinace obojího, agresivní hudba je vlastně uklidňující. Vědecké studie to prokázaly, takže s tím nemohu polemizovat. Určitě se tento druh hudby podílel na tom, že jsem se zformoval v člověka, kterým jsem dnes. Člověk je tak daleko v lese, že nevidí stromy,... jestli mi rozumíte.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají METUZALEM v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

T.K.: Pracovat na novém albu a co nejdříve se ukázat na pódiu. Teprve začínáme, takže zůstaňte naladěni.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Infra“ zase narvat do hlavy!

T.K.: Díky za tento rozhovor a za Tvůj čas. “Stay heavy”.

Share this games :

TWITTER