DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 22. ledna 2022

Rozhovor - ABYSSUS - Jen smrt je jistá, nic víc.


Rozhovor s řeckou death metalovou kapelou - ABYSSUS.

Odpovídal Kostas Analytis (basa, zpěv), děkujem!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Ave ABYSSUS! Zdravím do Hádovy říše! Mám doma na recenzi již nějaký čas vaše nové album „Death Revival“ a musím říct, že je pro mě parádním výletem do doby, kdy jsem byl mladý a s death metalem jsem začínal. Vynikající zásek! Jak deska vznikala a kam jste se chtěli oproti minulým nahrávkám posunout?

Děkuji za tvá slova. „Death Revival“ je jen nový krok, který nás posune na další úroveň. Je to logický vývoj kapely, která ráda hraje staroškolský metal a je na sebe velmi přísná, aniž by obětovala kvalitu, a která se pokaždé těší na lepší výsledek. "Death revival" je v tuto chvíli naše nejlepší nahrávka a jsme na toto album hrdí.


Do morbidní hry mě uvedl už obal od Andrease Marschalla. Parádní práce! Jak jste motiv vybírali a jaký má vztah k hudbě a textům? Jak jste se dali s Andreasem dohromady a proč právě on?

Jak jsem již zmínil, pokaždé, když máme novou nahrávku, snažíme se vytvořit něco lepšího. Nejen po hudební stránce. Obal je pro nás něco velmi důležitého. Klasická metalová alba mají úžasné a nezapomenutelné obaly. Andreas Marschall je autorem mnoha těchto kolosálních alb.  Moc jsme s ním chtěli spolupracovat a všechno bylo o načasování. Našel jsem způsob, jak Andrease kontaktovat a tady to máme. Není to konkrétní spojení mezi obalem a hudbou, ale obojí je totální death metal!

Zvuk, o ten jde v death metalu především. Vám se podařilo docílit soundu, který je jak vystřižený z přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století? Působí na mě jako analog. Mám pravdu? Kde jste album nahrávali, kdo je podepsán pod mixem a masteringem?

Chtěli jsme, aby se konečný výsledek přiblížil klasickým albům. V tomto ohledu jsme tvrdě makali. Něco málo je nahráno analogově, to je pravda. Album se nahrávalo ve stejném studiu (Unreal Studios, Athens), kde se nahrávalo i předchozí album. My jsme zodpovědní za mix a mastering a myslíme si, že jsme odvedli skvělou práci.


Death metalové texty bývají často o ošklivých a zlých věcech. O čem jsou na „Death Revival“? Kdo je jejich autorem a kde jste pro ně brali inspiraci? Ovlivnila vás nějak třeba řecká mytologie?

Napsal jsem všechny texty (Konstantinos Analytis – zpěvák). Většina textů se týká historických událostí, bitev a lidí. Také morbidní každodenní věci jako je válka, sociální útlak, korupce, atd. mě inspirují. Četl jsem hodně knih, hlavně historických. Například skladba „Genocida“ hovoří o genocidě spáchané na arménské a řecké populaci Osmanské říše, „The Beast Within“ hovoří o sériovém vrahovi, jmenoval se Jenkins, který zabíjel ve jménu Apophise.

Jak je vnímán death metal u vás v Řecku? Já k vám jezdím poměrně často na dovolenou. Jsou to sice letoviska, ale nepřijde mi, že bych potkával příliš fanoušků v metalových tričkách. Jste spíše underground? Jak to u vás funguje, co fanoušci, kapely?

Ve skutečnosti v Řecku žije příliš mnoho metalistů, ale samozřejmě mluvíme o hudbě, která už není mainstreamová. V Aténách je příliš mnoho rockových barů a také spousta metalových klubů. Většina metalistů poslouchá black metal nebo stoner, ale samozřejmě existují lidé, kteří poslouchají death metal. Kapely jako Dead Congregation, Death Courier, Mass Infection, to je jen pár jmen z dlouhého seznamu skvělých kapel.


Asi mi dáš za pravdu, že nejlepší jsou stejně koncerty. Dnes si může člověk poslechnout kapelu z druhého konce světa, ale když jde do klubu a vidí ji naživo, zapaří pod pódiem, koupí si CD, triko, tak si získá úplně jiný vztah. Hrajete často a rádi? Co nějaké turné, festivaly? Jak vnímáš živé hraní ty, jako muzikant?

Heavy metal je hudba, která by se měla hrát živě. Milujeme hraní naživo, ale celá tato situace s covidem-19 zničila veškeré plány. Zrušili jsme dvě turné po východní Evropě a také nám to nedává vůbec žádnou příležitost zorganizovat něco nového. Samozřejmě odehrajeme koncerty tady v Aténách, ale nic víc v současné době není naplánováno. Jsme velmi aktivní kapela, v minulosti jsme hráli se skvělými jmény (Possessed, Rotting Christ, Aura Noir, Sinister, Suicidal Angels a dalšími) a chybí nám všechny ty emoce a zážitky.

U nás v Čechách jsme všichni spíše ateisté, církev u nás nemá příliš velký vliv. Alespoň to není nijak vidět. Jak je tomu u vás? Všiml jsem si, že v Řecku je poměrně hodně aktivních věřících. Vím, že třeba v Polsku dělá kapelám katolická církev dost problémů, zakazují se koncerty, obaly apod. Setkali jste se s něčím takovým podobným i u vás?

Řecko je relativně ortodoxní. Církev má moc, ale nestává se, že by se tu děly nějaké extrémní věci, jako je rušení živých koncertů nebo jakékoli kontroverzní akce. Pojďme se zamyslet nad tím, že nejslavnější řecká kapela je Rotting Christ, extrémní název, že?


Smrt je v death metalu často citované téma. Osobně si často vzpomenu právě na řecké báje a pověsti, na Hádovu říši. Jak vnímáš smrt ty? Myslíš, že existuje něco dál? Jiná dimenze, peklo? Jednu dobu jsem se hodně zajímal o řecké filozofy a jsou to úžasné myšlenky. Ovlivnily tě nějak?

Jen smrt je jistá, nic víc. Věřím, že když zemřeme, nejsme nic jiného než potrava pro havěť. Doufám, že by mohlo existovat místo jako nebe, Valhala nebo něco takového, ale to všechno jsou příběhy vytvořené člověkem, aby měl v co doufat, když se blíží konec. Řecká mytologie je úžasná a četl jsem spoustu takových věcí, příběhy Háda, Persefony, Ixiona, Hekaté, Sisyfa a dalších a samozřejmě odkaz filozofů, jako je Hérakleitos.

Osobně vnímám ABYSSUS jako skvělou old school death metalovou kapelu. Zajímalo by mě, jaký máte cíl, směr, metu, kam se chcete dostat. Je to nějaký velký label? Festival? Nebo třeba turné s POSSESSED?

Turné s POSSESSED! Hehe! To by bylo určitě fajn. Jsou to úžasní kluci a strávili jsme s nimi skvělé chvíle, když byli tady v Aténách. Prostě hrajeme hudbu, kterou rádi posloucháme. Jsme metalisti, kteří se chtějí dobře bavit a uniknout z každodenní rutiny. Vždy trpíme pro co nejlepší výsledek a hlavně pro naše potěšení. Pokud se lidem líbí naše hudba, je to opravdu úžasné, ale hlavním cílem je naše spokojenost. Chceme hrát na festivalech po celém světě a šířit naši hudbu, to je jasné. Velký label není vždy požehnáním, ale často se stává zatracením, protože se může zrodit mnoho špatných věcí, jako jsou smlouvy se špatnými podmínkami, přísné termíny atd. Když je umělec uvězněn v takových věcech, nemůže se věnovat hudbě a kouzlo se vytrácí.


Jak si se vlastně k death metalu dostal? Kdy si vzal poprvé do rukou nástroj a začal hrát? Kdo byl tvým vzorem? A jaké to bylo vyrůstat v metalovém Řecku? První koncert?

No, teď jsi mě vrátil téměř o 25 let zpět. Poslouchal jsem klasické heavy metalové kapely a měl jsem rád thrash, znáš to... Slayer, Kreator, Sodom. Ve čtrnácti letech jsem prodal své BMX, abych si koupil velmi špatnou kytaru z druhé ruky. Tenkrát nebyl internet a takové ty věci, nebylo snadné se dostat k muzice, byla to primitivní doba, ale plná romantiky a magie, vzpomínám na to s nostalgií. Kamarád mi dal kazetu s novým albem; bylo to „Warpath“ od Six Feet Under. To byl death metalový začátek. Tohle album miluji dodnes. Poté mi alba jako „Mercenary“, „4rth Crusade“, „The Ten Commandments“, „Cause of Death“, „Leprosy“, „From Beyond“ a mnoho dalších ukázaly správnou cestu. Ve škole byla spousta metalistů, ale jen málo z nich si udrželo zápal dodnes. Můj první živý koncert byla místní kapela jménem INERTIA, než se přejmenovali na SECRET SHOW a stali se slavnějšími díky skvělé diskografii. Po několika měsících jsem viděl IRON MAIDEN, když se vrátil Dickinson, psal se rok 1999.


Co chystají ABYSSUS v nejbližších měsících? Na co se mohou fanoušci těšit?

Chystáme se tady v Aténách uspořádat premiéru „Death Revival“ s našimi bratry Cursed Blood. Počkáme, jak se to vyvine s covidem-19, abychom dohnali další koncerty, protože nový lockdown se nezdá být příliš daleko. Budeme pracovat na novém materiálu, nebudeme marnit ubíhající čas.

Děkuji moc za rozhovor. Vážím si toho. Jdu si „Death Revival“ znovu pustit. Je totiž vynikající! Děkuji moc i za vaši novou desku. Přeji vám co nejlepší prodeje a ať se vám daří i v soukromí!

Díky za rozhovor, za tvůj čas a za tvá slova. Doufám, že se brzy potkáme při návštěvě vaší země.


about ABYSSUS on DEADLY STORM ZINE:




---------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER